HEMOROİDDEN 1 GÜNDE KURTULMANIZ MÜMKÜN

Medar Hastanesi Gölcük, Genel Cerrahi uzmanı Op.Dr. İhsan PEKRÜ yaygın görülen ve yaşam kalitesini ciddi oranda etkileyen hemoroid hastalığı konusunda bilgilendirdi.

SAĞLIK Yayın: 08 Haziran 2023 - Perşembe - Güncelleme: 08.06.2023 18:33:01
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Hemoroid yaygın diğer adıyla basur rektumun ve anüsün en alt kısmında, anal kanalın sonunda bulunan genişlemiş damarlardır. Bu kan damarlarının duvarları bazen o kadar genişler ki,  şişerek tahriş olurlar. Bu şişme ve tahriş olmanın sonucunda da makatın dışına çıkarlar. Bu durum gündelik dilde basur veya mayasıl adıyla da bilinir. Hemoroidler iç ve dış hemoroidler olarak ikiye ayrılırlar ve belirtilerine göre dört farklı derecede ölçülürler.

Hemoroid  Belirtileri:

Hemoroidlerde en çok görülen şikayetler  kanama, kaşıntı , makatta akıntı veya ıslaklık hissi ve ağrıdır

Hemoroid tanısı doktor muayenesi ile konulur.

Tedavi Yöntemleri:

Uygun bir tedavi planı doktor tarafından semptomların ne kadar ağır olduğuna göre belirlenecektir. Yaşam tarzında değişiklikler, tıbbi ilaçlar ve cerrahi müdahaleler hemoroid  tedavileri arasında kullanılan yöntemlerdir. Bu yöntemler hemoroidi  kolaylıkla tedavi edebilse bile hemoroidi ortaya çıkaran şartlar değiştirilmediği takdirde hemoroidlerin tekrarlaması olasılığı yükselir.

Çeşitli bitkisel kremler ve pomatlar, doktor tarafından tavsiye edildiği takdirde hemoroid tedavisinde kullanılabilir.

Hemoroid  tedavisi için eğer varsa, öncelikle altta yatan kabızlık yada ishal gibi sorunlar giderilerek barsak fonksiyonlarının düzenlenmesi sağlanır.

İlaç tedavisine dirençli düşük dereceli hemoroidlerde, yüksek dereceli hemoroidlerde, sıkışma ve tromboz gibi komplikasyonlara neden olan hemoroidlerde ise cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulur.

Cerrahi tedavi yöntemleri arasında bant ligasyon, skleroterapi, klasik cerrahi yöntemlerle hemoroidektomi operasyonu, ya da lazer ile operasyon vardır.

Lazer ile yapılan operasyonlarda ; hemoroid dokusu çıkartılmadığı için ve sadece hemoroid pakesinin içine lazer verildiğinden dolayı ameliyat sonrası ağrı daha az olmakta, hastanın iyileşmesi ve günlük aktivitelerine dönmesi çok daha kolay ve hızlı olmaktadır. Bu nedenle çok ileri evre ve komplikasyon yapmış hemoroidlerin haricindeki durumlarda lazer ile yapılan ameliyatlar çok daha yaygın olarak tercih edilmektedir.

Lazer cerrahisi; hemoroidlerden başka anal fistül, pilonidal sinus ve genital siğillerin tedavisinde de etkili bir cerrahi yöntem olarak kullanılmaktadır.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.